HOFOR træet - der ligger mange tanker bag

Da jeg forleden løb rundt på Planetstien i Hvidovre, i et sandt eldorado af brønddæksler, nød jeg endnu en gang synet af det fine HOFOR træ. Nu er jeg, takket være et venligt svar fra HOFOR (Hovedstadsområdets Forsyningsselskab), blevet klogere på de tanker der ligger bag ca. 45.000 brønddæksler. Vi kommer langt omkring i spændet mellem Game of Thrones og sikkerheden for vandpytte elskende københavnere.

Denne fine fortælling har hidtil alene været bragt internt i HOFOR, men jeg har fået lov til at dele den, så andre også kan blive klogere på de små kunstværker, der ligger for vores fødder. Der er da ihvertfald et par stykker jeg skal ud og se om jeg kan finde.

God læselyst :)


De ligger lige for fødderne af dig
Lægger du mærke til byens smukke dæksler, når du færdes på gader og stræder? 
Kommunikation 

I København har vi cirka 45.000 kloakdæksler, som vi skal sørge for at holde ved lige og udskifte, når det er nødvendigt. De ældste er mere end 50 år gamle. Men, hvordan foregår det egentlig, når vi skal udvikle et helt nyt dæksel?

Dæksler forskønner bybilledet
Allerede tilbage i KE-tiden [KE = Københavns Energi] begyndte vi at tænke i at lave specielle mønstre til vores dæksler. Vi har fx et elefantdæksel i Ørestaden, og vi lavede også ét i forbindelse med H. C. Andersens 200 års jubilæum. Dæksler er med til at forskønne bybilledet og skabe et fokus på det, der er neden under.

Dækslet med HOFOR-træet er det nyeste i rækken, og det blev designet i 2012 i forbindelse med fusionen mellem KE og de otte omegnskommuner.

http://intranet/~/media/billeder/nyhedscenter/standardbilleder%20til%20nyheder%20666%20x%20333/lokationer/hofor-daeksler.ashx?la=da
Smedeholmen får typisk 30-50 dæksler hjem til lageret ad gangen.

Funktion og æstetik – to sider af samme dæksel
Der ryger mange overvejelser med i gryden, når der skal designes et nyt dæksel - det skal fx være let at betjene og let at skifte, og det skal kunne holde til tung og meget trafik. Fx er hængslede dæksler en forholdsvis ny konstruktion og et resultat af de hyppigere skybrud. Når et dæksel er hængslet, rejser det sig kun i en vis højde i stedet for at springe helt af. På den måde er vi med til at skybrudssikre, at vandpytteglade borgere ikke falder ned i åbne kloakker.

Fra idé til levering
Alle dæksler bliver produceret i smedejern af Randers Jernstøberi, der er vores faste leverandør. Fra idé til levering går der 3-4 måneder, og første skridt er en computerudviklet model, der bliver fræset i plastic og derefter støbt som en fysisk skabelon. Dækslerne støbes i en form fyldt med sand, og det tager kun halvanden dag at støbe 200 stk. Produktionen foregår dog ikke i Jylland, men i Norge i ild, damp og høreværnskrævende larm (klik her og se video).

Byens folk bemærker vores smukke dæksel
”This is a winner” – ”Love THIS concept!” – og en genial kobling til Game of Thrones er bare nogle af de kommentarer, som vores dæksel med HOFOR-træet får på det sociale medie Instagram:
http://intranet/~/media/billeder/nyhedscenter/standardbilleder%20til%20nyheder%20666%20x%20333/diverse%20begivenheder/daeksel-this-is-a-winner.ashx?h=333&w=666&la=da
http://intranet/~/media/billeder/nyhedscenter/standardbilleder%20til%20nyheder%20666%20x%20333/diverse%20begivenheder/daeksel-love-this-concept.ashx?h=333&w=666&la=da
http://intranet/~/media/billeder/nyhedscenter/standardbilleder%20til%20nyheder%20666%20x%20333/diverse%20begivenheder/daeksel-game-of-thrones.ashx?h=333&w=666&la=da

Kan du ikke få nok af flotte dæksler, så tag et kig på Instagrams #manholecover: world at your feet.




Kommentarer

Populære opslag