Dæksel i Ringsted - et svar der klart overgik forventningerne og det at mærke et virkeligt engageret medmenneske

Der gik ikke lang tid før det engagerede personale ved Ringsted Forsyning vendte tilbage på mit spørgsmål, om hvor jeg kunne blive klogere på historien bag de smukke brønddæksler i Ringsted. Det viser sig, at driftschefen fik ideen til dækslerne ... og et godt tilbud der gjorde det muligt ;)

Det svar jeg fik i forhold til historien bag motivet, overgik langt mine forventninger. Jeg vil derfor dele svaret i uredigeret form, så også du kan fornemme den engagerede levende formidler, der brænder for sit fag og for at berige omgivelserne med smukke dæksler:

"Motivet er Ringsted byvåben, og det har faktisk en lang - sjov og ikke helt kortlangt historie.

Seglet stammer fra omkring 1300-tallet, og den første bevarede anvendelse findes i rigsarkivet og er fra 1421. Der findes et stempel på nationalmuseet der er fra 1275, så det er nok der omkring at vi skal finde logoet ophav.
Der er ingen der kender til, hvem der har fremstillet seglet, men det har været anvendt både af klosteret og af den tids forvaltning (der var jo ikke så langt mellem kirke og by den gang). Byvåbnet er først anmeldt til Direktoratet for patent - og varemærkenævnet 11. dec. 1937 og blev godkendt den 15. marst 1938, som byvåben for Ringsted Købstad.


Det var historien, men det stopper slet ikke her. For hvad der er på våbnet er til stadig diskussion. At det er jomfru Maria og og Jesusbarnet på tronstolen er alle vist enige om, og at guds hånd hviler over mor og barn. Men så stopper det også.

Er personen til højre er en af de hellige tre konger eller en konge og at der sidder en sort munk ved deres fod (måske Sankt Bendt? Eller?). Men hvem er den person på vensterside? (er det Knud lavard, Knud den store, Knud den hellige, Valdemar den store eller en anden af de hellige tre konger, (og hvor er den sidste så?)) Hvorfor en 6-takket stjerne ved siden af jomfru Maria? Det er ikke det normale i lignende billeder, og så er der vasen med blomster ( er det i øvrigt roser eller?)? Hvorfor kommer en hellig med blomster? Det er hverken guld, røgelse eller myhra?     

Den mest officielle udlægning ser du her: (Wiki)
Ringsteds byvåben. Baseret på bysegl kendt siden 1275. Traditionelt fortolkes figurerne i våbnet som Guds hånd, der velsigner jomfru Maria og Jesusbarnet. De tre bedende skikkelser omkring jomfru Maria er sandsynligvis den danske helgen Knud Lavard, der blev skrinlagt i Ringsted, Erik IV Plovpenning, der bringer jomfru Maria roser og beder om at blive helgenkåret (hvilket aldrig skete) og Skt. Bendt (Benedikt af Nursia), Benediktinerordenens grundlægger til hvem Ringsteds hovedkirke er viet.

Men surfer du lidt rundt - får du mange ideer og tanker om det "logo", så hvis du super nørder kan du bare give den gas :O)
Teksten er simpel latin og fortæller, hvor vi er - men det er der selvfølgelig også nogen der hygger med at fortolke.
Hvis du er til den lidt vilde side, kan jeg lige - i forbifarten nævne at sct bendts kirke er en Jakobs kirke, og altså har en del at gøre med Santiago de compostella i Nordspanien - altså pilgrimsruten! Og så er der nogen der snakker om nogle inskriptioner der peger på korsridderne.

Ja det er ikke kedeligt i Ringsted - så god fornøjelse!"




Kommentarer

Populære opslag